Welkom bij 4Defence
Tekening voor de bovenkant van de 4Defence homepage
U bent hier
Home > Kickboksen > Persbericht
Persbericht over het kickboksen bij 4Defence (Fight School Boxtel) in De MooiBoxtel Krant.
Lees onder de tekening verder
Responsive image


Boxtel - Ook kickbokstrainer Lody Vermaesen (38) zat op 10 december voor de tv om het met veel bombarie aangekondigde gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven te bekijken.

Naar aanleiding van de partij schuift hij aan bij DeMooiBoxtelKrant om uitleg te geven over de door hem geliefde sport en het slechte imago dat kickboksen nog steeds heeft.

Al zo’n 21 jaar doet Lody Vermaesen aan kickboksen. Ook is hij al jaren trainer bij de kickboksgroep voor volwassenen bij vechtsportschool 4Defence.

Hoeveel jaar weet hij zelf niet precies meer omdat hij er ook een tijdje tussenuit is geweest.

Vermaesen is behoorlijk verknocht aan ‘zijn’ sport. Volgens hem is de vechtsport, zeker op het trainingsniveau van 4Defence, vooral heel toegankelijk en gezellig.

“Ja, je loopt wel eens een bloedneus op, maar ik hoor vaker dat mensen niet komen trainen vanwege een blessure die ze hebben opgelopen op het werk, of bijvoorbeeld bij het voetbal, dan wegens blessures die ze opliepen bij het boksen.” Badr Hari effect

‘Een behoorlijke anticlimax’, noemt Lody het gevecht tussen de twee kickbokskampioenen Badr Hari en Rico Verhoeven.

Badr Hari moest de partij al aan het begin van de tweede ronde opgeven dankzij een armblessure. Toch heeft Vermaesen het gevecht wel geanalyseerd. “Als je het vooraf had gevraagd, had ik mijn geld waarschijnlijk op Badr gezet. Die gaat er altijd vol in.

Hoewel ik wel voor Rico was. Hij is een heel sympathieke jongen en ook een goede vechter. Een echte topsporter.” Hij laat een stilte vallen. “Ik denk dat het gewoon fifty-fifty was.”

Volgens Vermaesen heeft de media-aandacht rond het gevecht tussen Hari en Verhoeven wel een positief effect voor 4Defence gehad: het leidt tot meer enthousiasme bij de leden. Je zou het met wat fantasie het Badr Hari effect kunnen noemen.

“Het geeft een extra stimulans om door te gaan, want Kickboksen is natuurlijk een heel solistische sport.” Dat heeft volgens de trainer een aantal oorzaken zoals het ontbreken van een kantine bij de trainingsruimte in de gymzaal van de Michaëlschool in Boxtel, of het feit dat de boksers geen verantwoording hoeven te dragen richting een team.

Stereotype
Het stereotype van de opgefokte kickbokser, die in de hoek van de ring wacht tot hij legaal zijn tegenstander in elkaar kan slaan, klopt volgens Lody totaal niet. De vraag maakt hem voor een moment vurig. “In sommige sportscholen zal het wel zo gaan, maar in een dorp als Boxtel niet.” De trainer meent dat dat ook ligt aan het feit dat de trainingsgroep, bestaande uit ruim twintig leden, zich niet op de competitie focust.

Vermaesen traint zowel mannen als vrouwen. Die kiezen om uiteenlopende redenen voor het kickboksen. Sommigen trainen mee omdat ze weerbaarder willen worden, enkelen om in vorm te blijven en er is een groep die echt voor de sport zelf meedoet.

Dat maakt dat er in het kickboksen bij 4Defence veel verloop in zit. “En dat is soms wel frustrerend”, geeft de trainer toe. “Maar toch is het ook heel leuk. Ik had er wat jongens bij zitten die nog niet lang in Nederland woonden en die probeer je toch, naast de sport, wat mee te geven.”

Lekker sporten
Dat meegeven van een boodschap van respect neemt Vermaesen mee uit zijn vakgebied: “Ik kom uit de sociale studies en gebruik dat om de training inhoud te geven. Dat betekent naast trainen ook een praatje maken, een wijze les meegeven of bijvoorbeeld het meenemen van ouders, zodat die kunnen zien hoe het er hier aan toe gaat. Wij zijn er niet om Olympisch Kampioenen af te leveren, maar vooral om iedere week lekker anderhalf uur te sporten.”

Om die woorden kracht bij te zetten verzorgt Lody, samen met een groep vrijwilligers van 4Defence, jaarlijks een sportdag bij het Baanderherencollege. Dit jaar zal die in januari plaatsvinden. Vermaesen: “De reacties zijn daar altijd erg positief op en sommigen blijven zelfs hangen bij het kickboksen. Dat is leuk, want: hoe mee zielen hoe meer vreugd.” De kickboksgroep gaat een korte winterstop in, in verband met de feestdagen.

“Daarom hebben we de afgelopen weken ook extra getraind op de buikspieren. Als je al die kerststollen en oliebollen gaat eten mag dat wel”, grinnikt Lody.

Op 10 januari worden de trainingen hervat. Wil je ook een keer komen kijken bij de kickbokstrainingen? Dat kan: iedere dinsdagavond, 19.30 uur, traint de groep (13+) in de sportzaal van de Michaëlschool, bij de Schijndelseweg 1-3 in Boxtel. Kijk voor meer informatie op www.4defence.nl.

4Defence (Fight School Boxtel) Full Contact Ashihara Karate, Boksen en Kickboksen

Fight yourself fit!

De sportclub voor recreatief sporten.

Trainingslocatie
Sporthal Vada college
Schijndelseweg 3
5283 AB Boxtel
Route
Gratis kennismaken
Social Media


4Defence Nieuwsbrief
Aan- afmelden nieuwsbrief