Responsive image
Responsive image Responsive image
Doordat het project Samen Tegelijk ten einde loopt vanavond is de afscheidsbijeenkomst stopt buurtsportwerker Peter Kerkhof met zijn werk.
Responsive image
Dat vindt hij jammer, voornamelijk voor de wijk Selissenwal.
Gelukkig heeft hij wel een leuke afsluiting van zijn werk: de bazaar op zondag 13 juli in wandelpark Molenwijk. "De hele wijk doet eraan mee en dat is prachtig om te zien", vindt hij. "Ik vind het vooral jammer voor de wijk dat ik moet stoppen", zegt Kerkhof. "Er starten regelmatig projecten in deze wijk, maar ze stoppen ook allemaal weer."
Responsive image
Tijdens zijn werk heeft Kerkhof zich beziggehouden met sport. "Ik organiseerde veel activiteiten voor de kinderen.
Op maandag schaken, dinsdag fietslessen, woensdag sport- en spelinstuif en op donderdag gaf ik karate lessen."

Deze sportactiviteiten werden altijd goed bezocht. "Kinderen hebben tegenwoordig heel veel bezigheden met clubjes en zo, bij ons kwamen voornamelijk de kinderen die daar buiten vallen", vertelt Kerkhof.
Responsive image

Fietslessen
"We zijn trouwens niet alleen actief geweest voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zo hebben we fietslessen gegeven aan mensen die niet konden fietsen. Ik was er verbaasd over dat dat er nog zoveel zijn. Ik denk dat het voor veel allochtone vrouwen een hele stap moet zijn geweest om fietsles te krijgen van een man.
Responsive image
In veel culturen is dat niet zo normaal als bij ons." Volgens Kerkhof heeft hij als sportwerker verschillende functies in de wijk.

Normen en waarden.
"Je brengt de kinderen bijvoorbeeld normen en waarden bij", legt hij uit. "Ze moeten leren dat ze tijdens het sporten een team zijn, ze moeten ook leren om goede verliezers te zijn en daarom probeer ik ze een stukje sociale vaardigheden bij te brengen."

Een andere functie is die van maatschappelijk werker. "De jongeren zien sport als een uitlaatklep en daarbij komt wel eens het een en ander naar boven", aldus Kerkhof." Ik probeer zo'n kind, en zijn familie natuurlijk ook, te helpen. Maar volgens mij hebben de meeste kinderen in deze wijk het best goed." Ook speelt Kerkhof een rol bij de opvoeding van de kinderen. "Maar ze voeden elkaar ook op", lacht hij.

„Niet alleen de ouders zijn daar verantwoordelijk voor. Ook op school, op straat en tijdens het uitoefenen van sport leren ze veel dingen die ze overnemen.” De kinderen zelf krijgen meer contact met elkaar dankzij het werk van Kerkhof. "Ze zien elkaar tijdens het sporten en komen elkaar ook weer tegen op straat of op school. Ze krijgen meer contact met elkaar en spelen met iedereen.”

Contact met de buurt.
Het was voor Kerkhof best moeilijk om contact te krijgen met de mensen in de buurt. "Het is een heel proces geweest. Ik heb met verschillende instanties gepraat waaronder de Molenwijkschool, De Walpoort, de Maremak en ook bij winkels om mezelf voor te stellen en te zeggen wat ik ging doen in de wijk. Inmiddels kent bijna iedereen me wel. Als ik door de wijk loop of fiets, word ik van alle kanten begroet."

Volgens de buurtsportwerker zijn de meeste allochtonen in de wijk goed geïntegreerd. "Zeker de kinderen zijn helemaal Nederlands", vindt hij. "Veel allochtone kinderen praten hartstikke plat Boxtels, dat is erg grappig om te horen. Voor kinderen maakt het ook niet uit of iemand een kleurtje heeft of niet. Ze spelen allemaal met elkaar en zien het verschil vaak niet eens.

Het zijn voornamelijk de volwassenen die problemen zien." Kerkhof denkt dat een deel van het integratieprobleem bij de Nederlanders ligt. "Het kleurtje van mensen speelt een belangrijke rol", denkt hij. "Dan zie je duidelijk dat iemand niet uit Nederland komt. Maar een Duitser die nu hier woont, ziet men niet als allochtoon. Mensen focussen te veel op de verschillen, terwijl ze dezelfde problemen hebben en er eigenlijk meer overeenkomsten zijn dan ze weten. Integratie moet van twee kanten komen."
Responsive image

De bazaar
Samen met Frans van de Wiel organiseert Kerkhof tijdens de bazaar in wandelpark Molenweide de strijd om de titel 'Sterkste jongen en meisje van Selissen'.

Sterkste jongen en meisje van Selissen.
We hebben zes onderdelen bedacht", vertelt Van de Wiel. "Paalhangen, bandenlopen, wielflippen, skippybal werpen, boomstam slepen en boomstam tillen. De kinderen zijn onderverdeeld in twee categorieën: zes tot en met negen jaar en tien tot en met dertien jaar.”
De bazaar wordt gehouden op zondag 13 juli van 10.00 tot 18.00 uur in wandelpark Molenwijk in Boxtel. Er staan verschillende activiteiten op het programma. Zo is er een hergebruikmarkt waar mensen hun spullen kunnen verkopen.

Muziek
Ook is er muziek van Linda van de Wiel, de Compact Band en Music Zone met de dj's Jip en Niels. Verder worden multiculturele huiskamers ingericht waar mensen specialiteiten kunnen zien en proeven uit andere landen. En natuurlijk is er een terras, kinderspelletjes en een demonstratie van Capoeira Brasil.

Iedereen in de wijk is enthousiast
"Iedereen in de wijk is enthousiast over de bazaar", vertelt Kerkhof. "Ze zijn allemaal druk bezig met dingen organiseren. Echt alle bewoners zijn ermee bezig.
En dat vind ik echt heel mooi om te zien.”